Ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα είναι καθοριστικής σημασίας για την προσέλκυση τόσο εγχώριων όσο και ξένων επενδύσεων, παρέχοντας ένα πιο ευνοϊκό θεσμικό, πολιτικό και κανονιστικό περιβάλλον για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Doing Business (DB) κατατάσσει τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο ετησίως βάσει 10 ολοκληρωμένων τομέων του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης. Στην έκθεση DB 2020 το Πακιστάν βελτίωσε τη θέση του κατά 28 βαθμίδες. Από την έναρξη της έκθεσης DB το 2002, είναι η πρώτη φορά που το Πακιστάν σημείωσε άνοδο 28 μονάδων σε ένα χρόνο με 06 μεταρρυθμίσεις. Αυτή η αναφορά μετρά την απόδοση με ευκολία στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε 190 χώρες. Οι έξι (06) μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν είναι οι εξής:

  • Ξεκινώντας μια επιχείρηση: Το Πακιστάν διευκόλυνει την έναρξη μιας επιχείρησης διευρύνοντας τις διαθέσιμες διαδικασίες μέσω του διαδικτυακού γραφείου ενιαίας εξυπηρέτησης. Η μεταρρύθμιση αυτή ισχύει τόσο για το Καράτσι όσο και για τη Λαχόρη. Επιπλέον, το Πακιστάν (Λαχόρη) κατάργησε το τέλος εγγραφής στο Τμήμα Εργασίας.
  • Αντιμετώπιση των αδειών οικοδόμησης: Το Πακιστάν (Καράτσι) κατέστησε την άδεια κατασκευής ευκολότερη και ταχύτερη με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας έγκρισης και έκανε την κατασκευή ασφαλέστερη, εξασφαλίζοντας ότι οι επιθεωρήσεις ποιότητας κατασκευής γίνονται τακτικά. Το Πακιστάν (Lahore) κατέστησε επίσης ευκολότερη και ταχύτερη την έκδοση της άδειας κατασκευής, εξορθολογίζοντας τη διαδικασία έγκρισης και βελτιώνοντας την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας ενιαίας εξυπηρέτησης για την κατασκευή.
  • Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας: Το Πακιστάν διευκόλυνε την παροχή ηλεκτρική ενέργεια με την επιβολή χρονικών πλαισίων παροχής υπηρεσιών και με τη δρομολόγηση μιας ηλεκτρονικής πύλης για νέες εγκαταστάσεις. Το Πακιστάν αύξησε επίσης τη διαφάνεια των αλλαγών των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η μεταρρύθμιση αυτή ισχύει τόσο για το Καράτσι όσο και για τη Λαχόρη.
  • Καταχώριση περιουσιακών στοιχείων: Το Πακιστάν (Καράτσι) έκανε την εγγραφή ακινήτων γρηγορότερη, διευκολύνοντας την εκτέλεση και την εγγραφή μιας πράξης στο Γραφείο του υπογραμματέα. Το Πακιστάν (Lahore) κατέστησε ευκολότερη την εγγραφή ακινήτων με την αύξηση της διαφάνειας του συστήματος διαχείρισης γης.
  • Πληρωμή φόρων: Το Πακιστάν διευκόλυνε την πληρωμή φόρων εισάγοντας ηλεκτρονικές ενότητες πληρωμής για τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών και λιγότερο δαπανηρή με τη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος. Η μεταρρύθμιση αυτή ισχύει τόσο για το Καράτσι όσο και για τη Λαχόρη. Συναλλαγές πέρα από τα σύνορα: Το Πακιστάν διευκόλυνε τις συναλλαγές πέραν των συνόρων διευρύνοντας την ενσωμάτωση διαφόρων οργανισμών στο ηλεκτρονικό σύστημα Web-Based One Customs (WEBOC) και συντονίζοντας τις κοινές φυσικές επιθεωρήσεις στο λιμάνι. Η μεταρρύθμιση αυτή ισχύει τόσο για το Καράτσι όσο και για τη Λαχόρη.

Άλλες θετικές διορθώσεις δεδομένων συνέβαλαν επίσης στην πρωτοφανή βελτίωση της κατάταξης του Πακιστάν. Αυτό κατέστη δυνατό με τις προσπάθειες των ειδικών ομάδων της Επιτροπής Κινητών Αξιών του Πακιστάν (SECP), του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Εσόδων (FBR), της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Πακιστάν, των κυβερνήσεων του Punjab και της Sindh. Η βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία μεταρρύθμισης και την επίτευξή της. Η βελτίωση είναι αποτέλεσμα συνδυασμένων προσπαθειών στο πλαίσιο της διευθύνουσας επιτροπής για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών μεταρρυθμίσεων.