Music

Η μουσική του Πακιστάν περιλαμβάνει ποικίλα στοιχεία, που κυμαίνονται από διάφορα μέρη της Νότιας Ασίας καθώς και την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τις σύγχρονες δυτικές επιρροές της λαϊκής μουσικής. Με αυτές τις πολλαπλές επιρροές, προέκυψε ένας ξεχωριστός πακιστανικός ήχος.

Μουσική σουφί:
Στην παράδοση του σουφί, ο στίχος και η μουσική είναι μέσα για την επίτευξη συνειδητοποίησης και είναι μια έκφραση του Ishq - αγάπη για τον Θεό - την απόλυτη αλήθεια. Έτσι, η σούφια λατρευτική μουσική έχει τη δύναμη να μετακινεί βαθιά το μυαλό και το πνεύμα.
Η επιλογή του στίχου στο άλμπουμ περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο γνωστούς qawwalis, Kafis και ghazals που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Έχουν επιλεγεί με σκοπό να διευκολύνουν την εκτίμηση του εύρους των στίχων, των μουσικών συνθέσεων και των γλωσσών που εμπλέκονται. Έτσι, οι στίχοι περιλαμβάνουν μια συλλογή Περσικής, Ουρντού, Παντζαμπί και Σαράικι ποίησης που προέρχεται από τα έργα μερικών από τους μεγαλύτερους σούφιους ποιητές όλων των εποχών. Αυτή η συλλογή περιλαμβάνει έργα των Maulana Jalaluddin Rumi, Hafiz Shirazi, Amir Khusrao, Sachal Sarmast, Bulleh Shah, Khawaja Ghulam Farid, Sultan Bahu, Allama Muhammad Iqbal και πολλοί άλλοι, τραγουδισμένα από διάσημους καλλιτέχνες.


Μουσική Βιβιλιοθήκη Σούφι Μουσικής
Aj Sik Mitraan Di - Pir Mehar Ali Shah by Abida Parveen
Alif Allah Chambe di Booti - Sultan Baho by Sanam Marvi
Allah Hu Allah Hu - Bulleh Shah by Sain Zahoor
Asaan Ishq Namaz - Bulleh Shah by Abida Parveen
Bahar Soo Jalwa-e-Didar - Hafiz-e-Hind by Munshi Riazuddin
Cheeti Bohrri Vay Tabiba - Bulleh Shah by Farid Ayaz
Chhap Tilak Sab Cheen Li Ray - Amir Khosrao by Naheed Akhtar
Eik Nuqte Vic Gal Mukh Di Eh - Bulleh Shah by Abida Parveen
Har Lehza Ba Shaklay - Amir Khusrao by Munchi Raziuddin
Israr Mast hua, Ishq Hua, Barbad hua - new Selfie song
Kabhi Ai Haqiqate Muntazir - Iqbal by Rahat Fateh Ali
Kaisa Naach Nachaya - Sachal Sarmast by Munshi Bahauddin
Khabar-e-Tahayyur-e-Ishq - Siraj Decani by Munshi Raziuddin
Khabaram Raseeda Imshab - Hafiz Shirazi by Nusrat Fateh Ali Khan
Kya Haal Sunawaan Dil da - Kh Ghulam Farid by Zahida Parveen
Maeen Ni Mai Kanoo - Shah Hussain Lahori by Hamid Ali Baila
May tu Piya Say Naina - Amir Khusrao by Nusrat Fateh Ali Khan
Meda Ishq Vi Toon - Khawajja Ghulam Farid by Pathanay Khan
Mera Ranjhan Hun Koi Hoor - Bulleh Shah by Pathanay Khan
Na Mun Behooda Girday - Jalaluddin Rumi by Nusrat Fateh Ali Khan
Nami Danam Chi Manzil - Amir Khusrao by Nusrat Fateh Ali Khan
Ni Main Kamli Haan - Sultan Bahu by Sain Zahoor
Thori Har ek Ada Ko - Abdul Qadeer Siddiqui by Munshi Raziuddin
Wohi Khuda Hai - Muzaffar Warsi by Nusrat Fateh Ali Khan
Yar Dadi Ishq Atish - Kh Ghulam Farid by M. Jumman
Yar ko Hum nay Ja Baja - Hazrat Shah by Abida Parveen
Zi Haale Miskeen - Amir Khusrao by Nusrat Fateh Ali Khan
Mi Raqsam - Jalaluddin Rumi by Farid Ayaz
Σύγχρονη μουσική:
Το Coke Studio είναι ένα πακιστανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και διεθνές μουσικό franchise το οποίο διαθέτει ζωντανές στούντιο-ηχογραφημένες μουσικές παραστάσεις από καθιερωμένους και αναδυόμενους καλλιτέχνες. Είναι το μεγαλύτερο διαδραστικό ετήσιο τηλεοπτικό show στο Πακιστάν από το 2008.

Nusrat Fateh Ali Khan (Classical/Qawwal)

Ήταν ένας θρυλικός πακιστανός τραγουδιστής και μουσικός. Πρωταρχικά ένας τραγουδιστής του Qawwali, μια μορφή σουφικής ισλαμικής λατρευτικής μουσικής. Ευρέως θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες φωνές που έχει καταγραφεί ποτέ, είχε ένα εξαιρετικό εύρος φωνητικών ικανοτήτων και μπορούσε να εκτελέσει σε υψηλό επίπεδο έντασης για αρκετές ώρες.

Junoon (Rock)

Οι Junoon (Ουρντού: جنون, σε μετάφραση «εμμονή / πάθος») είναι ένα ροκ συγκρότημα Sufi από τη Lahore, το Punjab, το Πακιστάν και το Tappan της Νέας Υόρκης που δημιουργήθηκε το 1990. Η μπάντα αποτελείται από τον ιδρυτή, κιθαρίστα και τραγουδοποιό Salman Ahmad, που σύντομα ακολουθήθηκε από τον Nusrat Hussain στα πλήκτρα, τον μπασίστα Brian O'Connell και στα φωνητικά τον τραγουδιστή Ali Azmat. Οι Junoon είναι για το Πακιστάν και γενικότερα για την Νότια Ασία ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα. Το περιοδικό Q τους χαρακτήρισε "Ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στον κόσμο" και οι New York Times ονόμαζαν τους Junoon ως οι "U2 του Πακιστάν". Από την ίδρυσή τους, η ομάδα κυκλοφόρησε στο σύνολο δεκαεννιά άλμπουμ: επτά studio άλμπουμ, ένα soundtrack, δύο live άλμπουμ, τέσσερα video άλμπουμ και πέντε συλλογές. Έχουν πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Abida Parveen (Sufi/Folk)

H Abida Parveen, είναι μία πακιστανή μουσουλμάνα τραγουδίστρια, συνθέτρια και μουσικός. Το τραγούδι και η μουσική της έχουν κερδίσει πολλά βραβεία και έχει χαρακτηριστεί ως η «βασίλισσα της Σούφι μουσικής».

Atif Aslam (Pop)

Ο Atif είναι ένα διάσημος πακιστανός ποπ τραγουδιστής και στιχουργός. Έχει ηχογραφήσει πολυάριθμα τραγούδια που έπιασαν την κορυφή στα charts και είναι γνωστός για την τεχνική των φωνητικών του ζωνών. Έχει βραβευθεί με το Medal of Distinction το 2008.

Rahat Fateh Ali Khan (Classical/Pop)
Ο Rahat Fateh Ali Khan (γεννημένος στις 9 Δεκεμβρίου 1974), είναι πακιστανός μουσικός, κυρίως του Qawwali, μια λατρευτική μουσική των Μουσουλμάνων Σουφίτων. Είναι ανιψιός του Nusrat Fateh Ali Khan και γιός του Farrukh Fateh Ali Khan και επίσης ο εγγονός του τραγουδιστή Qawwali Fateh Ali Khan. Εκτός από το Qawwali, τραγουδάει επίσης ghazals και άλλη ελαφρά μουσική. Είναι επίσης δημοφιλής ως τραγουδιστής στο Bollywood και στη βιομηχανία ταινιών του Πακιστάν.
Nazia Hassan (Pop)

Η Nazia Hassan είναι πακιστανή ποπ τραγουδίστρια και στιχουργός. Απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα σε ολόκληρη τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και αποκαλούταν ως η «βασίλισσα της ποπ» στη Νότια Ασία.

Amjad Sabri (Qawwal)

Ο Amjad Farid (Fareed) Sabri (23 Δεκεμβρίου 1970 - 22 Ιουνίου 2016) ήταν τραγουδιστής του qawwal, του naat khawan και υποστηρικτής της παράδοσης του μουσουλμανικού σουφί. Γιος του Ghulam Farid Sabri και ανιψιός του Maqbool Ahmed Sabri από τους αδελφούς Sabri, εμφανίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της Νότιας Ασίας, συχνά απαγγέλλοντας ποιήματα από τον πατέρα και τον θείο του.

Arieb Azhar (Sufi/Folk)

Ο Arieb Azhar (γεννημένος το 1972) είναι πακιστανός μουσικός. Ένα από τα ενδιαφέροντα του Arieb Azhar είναι να συνδυάσει urban και folk τραγούδια με στίχους από πακιστανούς ποιητές σούφι, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί άλλες ευρασιατικές επιρροές που έχει απορροφήσει στην πορεία. Κατά καιρούς ο Αριέμπ Αζχάρ έχει αποκληθεί χωνευτήρι μουσικών και καλλιτεχνικών επιρροών.

Aziz Mian (Qawwal)

Ο Aziz Mian Qawwal (17 Απρίλιος 1942 - 6 Δεκεμβρίου 2000) ήταν ένας από τους κορυφαίους πακοστανούς παραδοσιακούς τραγουδιστές του qawwal και επίσης διάσημος για την ερμηνεία του ghazal με το δικό του μοναδικό ύφος του qawwali. Ο Aziz Mian αποκαλείται τιμητικά Shahenshah E Qawwali που σημαίνει Ο τελευταίος βασιλιάς του Qawwali και θεωρείται ένας από τους Greatest Qawwali τραγουδιστές όλων των εποχών. Σήμερα είναι ακόμα ένας από τους πιο δημοφιλείς quawwals παγκοσμίβς και μας έχει δώσει πολλές Qawwali επιτυχίες. Κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο σε διάρκεια εμπορικό τραγούδι qawwali, του Hashr Ke Roz Yeh Poochhunga, που διαρκεί ελαφρώς κάτι περισσότερο από 150 λεπτά.

Noor Jehan (Classical)

Η Noor Jehan, επίσης γνωστή και ως Noorjehan (γεννημένη ως Allah Wasai, 23 Σεπτεμβρίου 1926 - 23 Δεκεμβρίου 2000), ήταν επίσης γνωστή με τον τιμητικό τίτλο της Malika-e-Tarannum, βασίλισσα της μελωδίας), ήταν μία πακιστανή τραγουδίστρια και ηθοποιός. Η καριέρα της διήρκεσε πάνω από έξι δεκαετίες (1930s - 1990s). 'Ηταν διάσημη ως μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες τραγουδίστριες όλων των εποχών, ιδίως σε όλη τη Νότια Ασία, και της δόθηκε ο τιμητικός τίτλος της Malika-e-Tarannum στο Πακιστάν. Το ρεπερτόριο της περιελέμβανε κλασική μουσική της νότιοανατολικής Ασίας καθώς και άλλα μουσικά είδη. Μαζί με τον Ahmed Rushdi, κατέχει το ρεκόρ για την απόδοση φωνής στον μεγαλύτερο αριθμό κινηματογραφικών τραγουδιών στην ιστορία του πακιστανικού κινηματογράφου. Εκτιμάται ότι έχει κάνει περισσότερες από 40 ταινίες και τραγούδησε περίπου 20.000 παραστάσεις κατά τη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα. Θεωρείται μία από τις πιο παραγωγικες τραγουδίστριες όλων των εποχών. Θεωρείται επίσης η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης του πακιστανικού κινηματογράφου.

Vital Signs (Pop)

Οι Vital Signs ήταν ένα πακιστανικό ποπ και ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Rawalpindi το 1986 από δυο μαθητές του Πανεπιστημίου Peshawar. Από την ίδρυσή τους, έγιναν το πρώτο και εμπορικά πιο επιτυχημένο και πασίγνωστο συγκρότημα του Πακιστάν. Η κύρια σύνθεση του συγκροτήματος συνίστατο από τον Rohail Hyatt στα πλήκτρα, τον μπασίστα Shahzad Hasan, τον κιθαρίστα Nusrat Hussain και τον τραγουδιστή Junaid Jamshed. Με ρίζες στο Rawalpindi και κάποια επιρροή από τη δυτική μουσική οι Vital Signs χρησιμοποίησαν διάφορα είδη μουσικής, από ποπ μουσική μέχρι ροκ και συχνά ενσωματώσαν κλασικά και άλλα στοιχεία με καινοτόμους τρόπους. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, θεωρήθηκαν από πολλούς πακιστανούς οπαδούς και πολιτιστικούς παρατηρητές της χώρας ως μια "υποσχόμενη νέα εποχή πολιτιστικής αναβίωσης". Η τεράστια δημοτικότητά τους έπαιξε σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα ενός νέου κύματος μουσικής και ένος σύγχρονου κεφαλαίου στην ιστορία του Πακιστάν.