ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΑ ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΗ ΣΧΕΣΗ

Αρχαία χρόνια

Η μυθολογία και η λαογραφία της περιοχής Καλάς του Πακιστάν έχει συγκριθεί με αυτή της αρχαίας Ελλάδας. Οι Καλάς είναι ένας αυτοχθόνων πληθυσμός των Δαρδικών Ινδοαρίων που κατοικούν στην περιοχή Chitral της επαρχίας Khyber-Pakhtunkhwa του Πακιστάν. Μιλούν τη γλώσσα Καλάσα, από την οικογένεια των Δαρδικών και ασκούν μια θρησκεία που χαρακτηρίζεται ως μορφή ανιμισμού. Η φημισμένη σύνδεση του Καλάς με τον Μέγα Αλέξανδρο είναι η βάση της περίφημου βιβλίου του Rudyard Kipling "Ο άνθρωπος που θα ήταν βασιλιάς" (το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε τη ταινία "Ο άνθρωπος που θα ήταν βασιλιάς" το 1975).

Σημερινή εποχή
Το Πακιστάν και η Ελλάδα απολαμβάνουν φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις. Το Πακιστάν άνοιξε την πρεσβεία του στην Αθήνα το 1975. Η Ελλάδα ίδρυσε τη διπλωματική της αποστολή στο Ισλαμαμπάντ το 1987. Οι διμερείς σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό. Η κοινότητα του Πακιστάν στην Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στη χώρα.

Το έργο Islamabad από τον διάσημο Έλληνα Αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δοξιάδη
Το Ισλαμαμπάντ, η όμορφη πρωτεύουσα του Πακιστάν, σχεδιάστηκε από μια ομάδα αρχιτεκτόνων από την Ελλάδα, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Απόστολου Δοξιάδη (Μάιος 1914 - Ιούνιος 1975), συχνά αναφερόμενος ως ο διάσημος Έλληνας αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Κ. Α. Δοξιάδης.
 
Ο Γ. Α. Δοξιάδης σχεδίασε την πόλη του Ισλαμαμπάντ με βάση του ορισμού του ως δυναμετρόπολης. Προτάθηκε ότι το Islamabad και το Rawalpindi θα επεκταθούν δυναμικά προς τα νοτιοδυτικά μαζί με τους κεντρικούς πυρήνες τους (μπλε περιοχή - σπονδυλική στήλη των κεντρικών εγκαταστάσεων) και θα επωφελείται η μία της άλλης με τις λιγότερες πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην κυκλοφορία.

Διαβάστε περισσότερα στο Αρχείο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη